Торта с просеко и шоколад

22 декември 2021
Торта с просеко и шоколад

Съставки:

За глазурата:

  • 1 1/2 ч.ч сметана
  • 2 1/2 ч.ч сладко-горчив шоколадов чипс

За изпичането на блатовете Ви идва на помощ нашата тава с падащо дъно.

Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете хартия за печене в 2 форми с падащо дъно, с размер 24см.
  • Смесете брашното, бакпулвера и солта.
  • С електрически миксер разбийте омекналото масло и захарта за поне 5 минути или докато стане светло, пухкаво и умножи обема си няколко пъти.
  • Добавете яйцата, едно по едно, като изчакате, докато всяко се разбие напълно, преди да добавите следващото.
  • Разбъркайте ванилията, хранителния оцветител, млякото, просекото и ликьора.
  • Прибавете сухата смес и бъркайте докато се комбинира.
  • Разделете в двете тави и печете 30-35 мин или докато придобие златист загар.
  • Извадете от фурната и ги оставете да изстинат във формите за 10 мин преди да ги извадите.
  • Направете глазурта докато се пекат блатовете. Загрейте сметаната в тенджера до точката и на завиране. Отстранете от котлона и добавете шоколадовия чипс. Бъркайте докато се разтопи. Оставете да се охлади на стайна температура.
  • За сглобяването на тортата: Поставете единия блат върху чиния за сервиране. Намажете със сладкото от боровинки и от горе с шоколадовата глазура. Поставете в хладилника докато стегне. След като стегне повторете същото и с втория блат. 
  • Завършете като намажете тортата от всички страни с глазурата(както е на снимката) и декорирайте по желание.

Приятен апетит!