Съставки:
За глазурата:
- 1 1/2 ч.ч сметана
- 2 1/2 ч.ч сладко-горчив шоколадов чипс
За изпичането на блатовете Ви идва на помощ нашата тава с падащо дъно.
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете хартия за печене в 2 форми с падащо дъно, с размер 24см.
- Смесете брашното, бакпулвера и солта.
- С електрически миксер разбийте омекналото масло и захарта за поне 5 минути или докато стане светло, пухкаво и умножи обема си няколко пъти.
- Добавете яйцата, едно по едно, като изчакате, докато всяко се разбие напълно, преди да добавите следващото.
- Разбъркайте ванилията, хранителния оцветител, млякото, просекото и ликьора.
- Прибавете сухата смес и бъркайте докато се комбинира.
- Разделете в двете тави и печете 30-35 мин или докато придобие златист загар.
- Извадете от фурната и ги оставете да изстинат във формите за 10 мин преди да ги извадите.
- Направете глазурта докато се пекат блатовете. Загрейте сметаната в тенджера до точката и на завиране. Отстранете от котлона и добавете шоколадовия чипс. Бъркайте докато се разтопи. Оставете да се охлади на стайна температура.
- За сглобяването на тортата: Поставете единия блат върху чиния за сервиране. Намажете със сладкото от боровинки и от горе с шоколадовата глазура. Поставете в хладилника докато стегне. След като стегне повторете същото и с втория блат.
- Завършете като намажете тортата от всички страни с глазурата(както е на снимката) и декорирайте по желание.
Приятен апетит!